קוראים יקרים,

מוזר קצת לכתוב על אמנות בימים אילו של משבר בארצנו, אך אם נסתכל אחורה בהיסטוריה האמנות תמיד הביעה את המחאה שלה במקביל למאורעות.
בפוסט זה לקראת החג הייתי רוצה לקחת אתכם אחורה בזמן לתחילת המאה ה 19 ברוסיה..
על ביצי פברז’ה בטוח שמעתם רק לא כולם יודעים בדיוק מאיפה הכל התחיל..

ביצי פברז’ה

חברת פברז’ה (Faberge) מסנט פטרסבורג שברוסיה נוסדה, בשנת 1842 וייצרה תכשיטים וחפצי נוי עבור בית המלוכה הרוסי שהמפורסמים מבינהם היו תכשיטים בצורת ביצים.
“תכשיטן מיוחד של החצר הקיסרית”
פברז’ה ידוע בעולם בזכות הביצים שיצר עבור משפחת המלוכה הרוסית. הביצים נוצרו כמתנות לכבוד חג הפסחא. בתוך הביצים, שקליפתן עשויה זהב ומתכות יקרות אחרות ועוטרה באבנים יקרות, הוטמנו חפצים קטנים יקרים ומעוצבים בקפידה, כאשר הרעיון היה לדמות את בובת המטריושקה הרוסית.
הביצה הראשונה, שכונתה “תרנגולת” הוכנה עבור הצאר אלכסנדר השלישי בשנת 1885 כמתנה לרעייתו, הצארינה מריה פיודרובנה. הצאר ורעייתו, התלהבו מהביצה והחליטו כי יזמינו מבית פברז’ה ביצה נוספת עבור חג הפסחא מדי שנה לאחר מכן. הביצים הוכנו מדי שנה, ובניגוד למקובל, לא הוזמנו לפי דרישת הצאר, אלא תוכננו ועוצבו על ידי פברז’ה עצמו, כאשר הצאר ומשפחתו לא ידעו מה תהא צורת הביצה ונושאה עד קבלתה. הדרישה היחידה הייתה שכל ביצה תכיל הפתעה.

יורשו של אלכסנדר, הצאר ניקולאי השני נהג להזמין שתי ביצים מדי שנה – אחת לאימו ואחת לאשתו אלכסנדרה פיודורובנה. מסורת זו נמשכה עד מהפיכת אוקטובר.

ביצי הפברז'ה בלוג איריס עשת כהן

מאז יצר כל שנה ביצי הפתעה. סה”כ יצר 54 ביצים שמהם שרדו עד ימינו 42.
אבל כאמור ב-1917, עם נפילת הצאר ברוסיה, החברה שייסד גוסטב פברז’ה (Gustav Faberge) ופעלה בהצלחה במשך 65 שנים, השעתה את פעילותה עד שנת 2009, אז החלה לייצר קולקציות חדשות.

בשנת 2007 הוצעה למכירה ביצת פברז’ה, שהיתה ברשות משפחת רוטישלד במשך למעלה ממאה שנה. הביצה הוצעה למכירה בבית המכירות כריסטיס והיא נמכרה תוך עשר דקות מפתיחת המכירה. הקונה הגיע מרוסיה והוא שילם מחיר שיא של 18.5 מיליון דולר. מכירה קודמת של ביצה אחרת עמד על 9.6 מיליון דולר.

בתוך כך, ב-1924 פתח אלכסנדר, נכדו של גוסטב, את חברת פברז’ה ושות’ (Faberge et Cie) בפריז, וייצר מוצרים דומים תחת מיתוג שונה מעט, כדי להימנע מהפרת סימנים מסחריים. ב-1937 מכרה המשפחה את החברה ובעשורים הבאים היא החליפה בעלויות רבות.

כיום מייצרת החברה מספר מוצרים, שברובם אינם קשורים לביצים המקוריות, בדצמבר 2012 ג’מפילדס (Gemfields) הבריטית, חברה הכורה אבני חן צבעוניות, רכשה את המותג פברז’ה תמורת 140 מיליון דולר.

מוזיאון פברז’ה בבאדן-באדן גרמניה הוא המוזיאון הראשון בעולם המוקדש ליצירותיו של הצורף פטר קארל פברז’ה. הוקם בשנת 2009 על ידי האספן אלכסנדר איוואנוב,

אוסף המוזיאון מכיל למעלה מ-1,500 פריטים שיצר פטר פברז’ה, לרבות אוספים של ביצת פברז’ה. הביצים מוצגות במוזיאון שנבנה על ידי אלכסנדר איוואנוב בעלות של 17 מיליון יורו. 

עד 2014, הפריט החשוב ביותר במוזיאון היה ביצת הפברז’ה רוטשילד, שהייתה מתנתה של ביאטריס רוטשילד לכלת אחיה.
איוואנוב רכש את הביצה תמורת 18.5 מיליון דולר במכירה פומבית שנערכה בבית כריסטי’ס ב-28 בנובמבר 2007. בשנת 2014 תרם איוואנוב את הביצה לממשלת רוסיה ובדצמבר 2014, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין העניק את הביצה כמתנה למוזיאון ארמיטאז’ שבסנט פטרבורג, רוסיה במלאת 250 שנה למוזיאון.

ובנימה אישית, אני מאחלת לכם חג פסח שמח!

פסח שמח 2023

גלריית עבודות איריס עשת כהן

כותבת: איריס עשת כהן .

שתפו:

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן